Theater Santbergen
1924/1939 / Dirk Anthonie van Zanten / Everwijn Verschuijl

Theater Santberen, gevestigd op de hoek van de Noorderweg en de Geuzenweg, kent een lange geschiedenis. Het huidige pand dateert deels uit 1924, maar werd in de loop der jaren vele malen aangepast, vergroot en verbouwd. Diverse Hilversumse architectenbureaus hebben hun sporen aan het gebouw nagelaten.

Theater-hotel

Al rond 1900 konden reizigers hun dorst lessen en de nacht doorbrengen bij Hotel Santbergen, dat gevestigd was aan de Noorderweg, naast het eindpunt van de Gooische Stoomtram. Het hotel groeide op deze gunstige locatie mee met de groei van Hilversum en kon begin jaren 20 uitbreiden met een theater en een kegelbaan. Het ontwerp voor deze uitbreiding werd gemaakt door Dirk van Zanten, van architectenbureau Van Zanten-Batenburg, in een strakke Amsterdamse Schoolstijl. Aan de linker zijgevel aan de Geuzenweg is nog een aantal Amsterdamse Schoolelementen van het ontwerp van deze architect te vinden.

Uitbreiding hotel

In de jaren dertig werd het kegelhuis verbouwd door architectenbureau B.H. Bakker en ir. C.M. Bakker. In 1939 werd het hotel aanzienlijk vergroot, waarbij de huidige gevel aan de Noorderweg en de rechter zijgevel tot stand kwamen. Het ontwerp was van het architectebureau van Everwijn en Piet Verschuijl in een zakelijke interbellumstijl. Op de opvallend hoge, smalle schoorsteen werd het woord HOTEL in verticale richting aangebracht. Ook waren vader en zoon Verschuijl betrokken bij enkele interne verbouwingen eind jaren 40. Het entreegedeelte op de hoek van de Noorderweg en de Geuzenweg is vermoedelijk eveneens in deze jaren aangepast.

Omroep

In de jaren 50 was de feestzaal van het hotel een geliefde uitgaansgelegenheid voor dansliefhebbers, maar in de jaren 60 werd het pand gekocht door de Nederlandse Televisie Stichting (NTS). Zij verbouwen de danszaal tot opleidingsstudio. Een aantal malen per week werd vanuit het pand het televisiejournaal uitgezonden. Vanaf 1962 huisvestte het voormalig hotel het Instituut Opleidingen van de Nederlandse Publieke Omroepen en later de Stichting Media Academie totdat deze in 2006 naar het Mediapark verhuisde.

Theater Santbergen

Hierna kreeg het pand onder de naam Theater Santbergen een multifunctioneel karakter met diverse (verhuurbare) bedrijfsruimtes. Er kwam weer een volwaardige toneelzaal, met een foyer en een studio, die gehuurd kunnen worden. Aan de zijde van de Noorderweg vestigde zich brood- en banketbakkerij Matthijs Boon. Waar eerst het woord HOTEL de hoge schoorsteen sierde is nu de tekst SANTBERGEN aangebracht.

Locatie

Noorderweg 2

Data

Zaterdag 10 en zondag 11 september

Voorstelling Robert Jan Proos, 11.00 en 14.00 uur

Kosten

Deelname aan activiteiten tijdens de Open Monumentendag is gratis

website: sbddesign.nl