Special: Sprekende gevels

Dit jaar wordt tijdens het weekend van Open Monumentendag voor het eerst een bijzondere beleving in de avond geprogrammeerd. Op zaterdagavond 9 september komen drie monumenten tot leven. Met verhalen, lichtkunst en muziek wordt op drie locaties een bijzondere ervaring gecreëerd. Met het project ‘sprekende gevels’ brengende plekken hun verhaal vanachter de gevel façade naar buiten. De gevels gaan spreken; muziek en licht versterken de beleving.

Bij de oude haven wordt een bijzonder verhaal verteld. De zout- en zandbunker dient hierbij als decor en als theater. Was betekent deze plek voor de geschiedenis van Hilversum?

In stadstuin “De Hof” komen bomen tot leven met lichtprojectie en geniet het publiek met een koptelefoon van een bijzonder hoorspel, gemaakt door Bas Westerweel in samenwerking met RE:Set music production & experiences. Een van de oudste begraafplaatsen van Nederland vormt het verstilde decor.

Op de Noorderbegraafplaats verzorgen balletdansers een uitvoering met een lichtkunstwerk van Tamar Frank als inspiratie. Rituelen rondom de dood vormen de inspiratie.

Drie heel bijzondere plekken met drie heel bijzondere voorstellingen. Op alle drie de locaties wordt de voorstelling 3 x herhaald met een pauze. De bezoekers kunnen dus alle 3 de voorstellingen beleven.

Stadstuin De Hof – Gedenkt te sterven

Het is een zaterdagavond en je loopt in de ‘Stadstuin De Hof’. Terwijl je tussen de eeuwenoude graven en monumenten wandelt zie je een groep mensen staan, allemaal met een koptelefoon op. Nieuwsgierig loop je op het licht af en je komt uit bij een kleine open plek tussen de graven. Plotseling bevind je je in een unieke ervaring: een live hoorspel met 8D muziek. Het klinkt alsof je midden in een verhaal zit, terwijl de klanken van de muziek vanuit alle richtingen op je afkomen. Het is alsof je midden in de actie zit. Het griezelige decor van de begraafplaats wordt plotseling een betoverend podium voor deze unieke, belevingsvolle voorstelling. Het hoorspel voert je mee in een verhaal vol emotie, drama en spanning en letterlijk alle zintuigen worden geprikkeld.

Verteltijden:

21.00 tot 21.20

21.30 tot 21.50

22.00 tot 22.20

Restaurant Parc – Zout en Zandbunker – Oude Haven

Genius Loci – Geest van de plaats

Keer op keer weet verhalenverteller Eric Borrias de essentie van een plek te versterken met een prachtig verhaal. In zijn verhalen verbindt hij historie met het heden en doorspekt hij zijn verhaal met feiten en fictie. Bezoekers worden meegenomen op een unieke reis en krijgen iets om over na te praten. De Oude Haven krijgt een nieuwe betekenis en een nieuw verhaal, we brengen dit unieke plekje tot leven.

Verteltijden:

21.00 tot 21.20

21.30 tot 21.50

22.00 tot 22.20

Noorder Begraafplaats

Transcendence

Foto: Werk Flow, is gemaakt door Mathias Gasser voor Waterlight Festival Brixen 2023

Transcendence betekent letterlijk uitstijgen boven de dagelijkse realiteit.

De internationaal befaamde lichtkunstenares Tamar Frank, woonachtig in Hilversum, werkt in dit project samen met choreograaf Matthew Pawlicki-Sinclair en balletdansers Gádor Lago Benito, Samuele Ninci en onderstudies: Ana Sofia Meireles, Lola van Rumpt. De muziek waarop gedanst wordt zijn Quartets Three: VI en Quartets Four: I, II, III van het album Quartets One-Four door Peter Gregson

Het kunstwerk ‘Transcendence’ verbindt de architectuur van Dudok met de surrealistische beleving van de begraafplaats. Het ballet versterkt deze beleving en voegt een laag toe die een link legt naar de rituele beweging tussen leven en dood.

Performance tijden:

20.30 – 20.40

21.15 – 21.25

22.00 – 22.10

Zin in nog een bijzondere ervaring? Zondag 17 september opent in Museum Hilversum de duo tentoonstelling ‘Light Spaces: Tamar Frank & Popel Coumou’. Hierin gaat de nieuwe lichtinstallatie van Tamar Frank een dialoog aan met de ruimte van het museum.

Meer informatie: museumhilversum.nl

Data

Za 9 september avondprogramma

Kosten

Deelname aan activiteiten tijdens de Open Monumentendag is gratis

website: sbddesign.nl