10/09/18

Open Monumentendag Hilversum groot succes met ruim 6800 bezoekers

Zaterdag 8 en zondag 9 september vond in Hilversum de 32e editie van de Open Monumentendag plaats. Zo’n 6800 bezoekers, ruim 300 meer dan vorig jaar, genoten van 32 opengestelde monumenten rond het thema ‘In Europa’. Jan Kastje, wethouder Monumenten, verzorgde samen met Irmgard van Koningsbruggen, voorzitter Dudok Architectuur Centrum (DAC) de opening van de Open Monumentendag, ondersteund door de klanken van het carillon van de Raadhuistoren. Hier werd de tune van de wereldomroep ‘Merck toch hoe Sterck’ live gespeeld.

Ook dit jaar trokken gebouwen die normaal niet toegankelijk zijn, veel belangstelling. Zo waren er op zaterdagochtend ruim 100 mensen voor de eerste rondleiding sinds 12 jaar in de Blaskowitz bunker. In de voormalige NCRV studio toonde Sonos Europe hoe een monument is getransformeerd tot een prachtig kantoorgebouw. Bezoekers waren ook welkom in de kelder van United en bij Villa Henriëtte, bij Landgoed Zonnestraal dat haar 90-jarig jubileum vierde, en bij het MCO in samenwerking met Globe en de Provincie Noord Holland. Sociëteit De Unie stelde zijn unieke kegelbaan open en ook het labyrint van Casella bij de Stad Gods was toegankelijk. Ruim 600 (vooral jonge) mensen bezochten de toren Wolfsdreuvik midden in het Smithuyserbos. Zij werden door verhalenverteller Eric Borrias meegenomen in de vertelling van een lokale variant van het sprookje ‘Hans en de Draak’. De Aula aan de Bosdrift was omgebouwd tot een galerie, waar in samenwerking met Art Hilversum een prachtige expositie was ingericht. Aan de Mussenstraat vond de Art Expo plaats bij Fabrique Ludique.

Irmgard van Koningsbruggen, voorzitter van het DAC: “Het is goed te zien dat de waarde van monumenten een steeds groter publiek aanspreekt. Opvallend was dat de Hilversumse monumenten niet alleen bezocht werden door eigen inwoners, maar dat er ook veel belangstelling was vanuit andere delen van het land. Wij kijken terug op een geslaagd evenement, dat alleen plaats kon vinden dankzij de inzet van zowel eigenaren van monumenten als van de vele vrijwilligers”.

Over de organisatie van de Open Monumentendag Hilversum

Open Monumentendag wordt in opdracht van de gemeente, georganiseerd door het Dudok Architectuur Centrum (DAC) in samenwerking met de gemeentelijke afdeling Erfgoed en de historische verenigingen Albertus Perk en Hilversum Pas Op!

website: sbddesign.nl