15/09/20

Ruim 3200 bezoekers bij Open Monumentendag Hilversum

De 34e editie van de Open Monumentendag in Hilversum trok op 12 en 13 september zo’n 3200 bezoekers naar de 31 opengestelde monumenten. Het aantal was fors lager dan andere jaren doordat bij een groot deel van de monumenten, vanwege de Corona-maatregelen, veel kleinere groepen konden worden ontvangen. Bij het merendeel van de monumenten moest vooraf gereserveerd worden waardoor het spontane bezoek minder mogelijk was dan gebruikelijk bij de Open Monumentendagen.

Populair waren vooral de Zwaluwenberg, de toren van Wolfsdreuvik in het Smithuyserbos, de AVRO, het Raadhuis en de Kapel. Maar ook de begraafplaatsen, het Servicestation, de scholen en de Tribune trokken veel belangstelling. Door de beperking in het aantal bezoekers, waren sommige monumenten al in een vroeg stadium vol geboekt. Veel mensen probeerden via de mail of telefonisch alsnog toegangstickets te krijgen, maar moesten teleurgesteld worden.

Nieuw dit jaar waren optredens in een aantal monumenten, bedoeld om een bijzondere beleving van het gebouw te creëren. In samenwerking met het Dudok Festival werden vier artiesten geselecteerd die in het MCO, de Bbliotheek, het Raadhuis en de Grote Kerk een optreden verzorgden. De bezoekers aan de voorstellingen, waar ook vooraf voor moest worden aangemeld, waren erg enthousiast over dit nieuwe onderdeel van de Open Monumentendag.

De organisatie van de Open Monumentendag kijkt tevreden terug op het evenement waarvan lange tijd onzeker was of het door kon gaan en op welke manier. Patricia Alkhoven, directeur van het Dudok Architectuur Centrum: “We zijn heel blij dat de monumenteneigenaren, ondanks de extra maatregelen rond Corona, zo enthousiast mee deden en vooral dat er zoveel vrijwilligers op de been waren om alle activiteiten in en rond de monumenten in goede banen te leiden.”

website: sbddesign.nl