Boek ‘Dudok by Iwan Baan’, een uniek overzicht van het werk van Dudok in Nederland


Vanaf woensdag 30 december 2020 is het boek ‘Dudok by Iwan Baan’ te koop via het Dudok Architectuur Centrum. In het boek, dat in opdracht van het Dudok Architectuur Centrum is gemaakt, laat topfotograaf Iwan Baan met imponerende lucht- en straatfotografie zien hoe toparchitect Dudok door heel Nederland steden uitbreidde vanuit hun specifieke DNA en gebouwen als vanzelfsprekend in hun omgeving plaatste.

Met de foto’s in dit boek breekt Baan met een traditie. Statische architectuurfoto’s wisselt hij in voor beelden die een breder verhaal blootleggen, het verhaal van Dudok als ontwerper van landschappen om te wonen, te werken, te rouwen en te leren. Baans foto’s van het werk dat  Dudok voor diverse plaatsen in Nederland realiseerde, maken niet alleen duidelijk dat Dudok een architect was die bouwde met oog voor detail en compositie. Het laat vooral ook zijn kwaliteit zien als ruimtelijk ontwerper en ‘stedebouwer’. De teksten van architectuurhistorica Lara Voermans onderbouwen dit beeld.

Het boek biedt met de beelden van Baan een uniek overzicht van woonlandschappen met villa’s, arbeiderswoningen en flats in tuindorpen en naoorlogse woonwijken, begraafplaatsen en crematoria tot stadhuizen en school- en kantoorgebouwen in Eindhoven en Velsen, Bussum,  Bilthoven en Naarden, Velsen, Schiedam en Hengelo, op de afsluitdijk tot in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Leiden en natuurlijk Hilversum.

In 2019 zocht het Dudok Architectuur Centrum al de samenwerking op met de in Hilversum opgegroeide architectuurfotograaf Iwan Baan voor het eerder verschenen boek Wonderlijkheden over de netwerken van architect Dudok. Toen het plan ontstond om alle werken van Dudok in hun huidige context in Nederland in beeld te brengen, was het een logische stap om ook hiervoor Iwan Baan te benaderen. De combinatie van de vele beelden die vanuit de lucht zijn genomen met de beelden die gemaakt zijn op de grond, zorgt voor een  fascinerend resultaat.

Boeklancering “Dudok by Iwan Baan”

Het boek kost € 39,95 en is te koop in het Dudok Architectuur Centrum tijdens openingstijden.

Het boek is uitgegeven door Nai010 uitgevers.

Lees ook het interview met fotograaf Iwan Baan dat op 7 januari 2021 verscheen in de Gooi en Eemlander.

Hieronder een aantal pagina’s uit het boek:

Prijs

€ 39,95

Kosten

Het boek kost € 39,95 en is te koop in het Dudok Architectuur Centrum tijdens openingstijden.
website: sbddesign.nl