Dudok Architectuur Centrum, Hilversum

Stadsgesprek ‘Een Unesco nominatie voor Zonnestraal?’

Geschiedenis Zonnestraal

Landgoed Zonnestraal heeft een kleurige en rijke geschiedenis. Dat vertaalt zich niet alleen naar de monumentale architectuur, maar ook naar de bijzondere oorsprong en het omringende landschap. Sinds 2010 staat Zonnestraal op de voorlopige lijst van Unesco werelderfgoed. Gemeente Hilversum werkt aan dit Unesco dossier. Wat betekent de werelderfgoedstatus voor de toekomst van Zonnestraal?

Kom meepraten

stadsgesprekken@dudokarchitectuurcentrum.nl

Crowdfunding en idealisme

De oprichting van Zonnestraal begin vorige eeuw, werd mogelijk gemaakt door maatschappelijk betrokken crowdfunding en idealisme. Principes die vandaag de dag weer relevant geworden zijn. Vinden we hierin misschien de inspiratie voor de (Unesco) toekomst van Zonnestraal? Hoe vertaal je die rijke geschiedenis, architectuur en landschap naar  werelderfgoed?

Nederlands werelderfgoed

We starten de avond met De Van Nellefabriek in Rotterdam. Van Nelle is het meest recent aangewezen Nederlandse werelderfgoed en vertegenwoordigt een van de drie pijlers waaraan Zonnestraal kan bijdragen: het nieuwe werken (Van Nelle), het nieuwe wonen (Rietveld-Schröderhuis) en het nieuwe zorgen (Zonnestraal). Vervolgens gaan we dieper in op Zonnestraal, het traject van het Unesco dossier en de achterliggende ideeën. Wie werken er aan deze nominatie en hoe gaat dat in zijn werk? Net als bij de oprichting zijn daar behalve de gemeente, ook experts uit de voor Zonnestraal onlosmakelijke vakgebieden bij betrokken: medisch, sociaal, cultuurhistorie, landschap en architectuur. Welke toekomstvisie zien zij voor Zonnestraal? Tot slot een serie korte visuele inspiraties en dromen voor Zonnestraal. We nodigen creatieven en ondernemers uit Hilversum uit hun dromen voor Zonnestraal te delen. Onder leiding van Indira van ‘t Klooster volgt een gesprek met de zaal.

Programma

19.15 – 19.30 uur Ontvangst met koffie in Brasserie Zonnestraal
19.30 – 19.35 uur Welkom en introductie
19.35 – 19.55 uur De Van Nelle Fabriek, Unesco Werelderfgoed
Eric Gude, Erfgoed Transitie (v.h. Property Conversion)
o.a. Van Nelle Fabriek, Rotterdam, houdt zich ruim
dertig  jaar bezig met het bedenken en realiseren
van concepten voor herbestemming van bestaande
gebouwen. Hij was voorloper op het gebied van
betekenisvol en duurzaam herstemmen in Nederland. ​
20.00 – 20.30 uur Dossier Zonnestraal door diverse betrokkenen
Frank Meijer van MTD landschapsarchitecten en
Mirjam Blott, projectleider Zonnestraal dossier in opdracht
van de gemeente Hilversum, vertellen over de voorbereidingen
en  inspiratie voor  de toekomst
20.35 – 20.45 uur Korte visuele inspiraties uit Hilversum
Presentaties van ontwerpers en kunstenaars i.s.m.
Stichting Magdalena:
– Marleen Leysen – beeldend kunstenaar,
– Famke Sinninghe  Damsté – componist/tekstschrijver
en kunsteducator voor diverse onderwijsinstellingen,
– Jacqueline van Oostveen, locatie  gerelateerde ideeën
ontwikkelaar van sociaal culturele initiatieven.
20.50 – 21.30 uur Discussie
o.l.v. Indira van ´t Klooster, Architectuur Lokaal
21.30 uur Afsluiting
 

´Een Unesco nominatie voor Zonnestraal?´ is het vierde gesprek uit een reeks stadsgesprekken in 2017, waarmee het Dudok Architectuur Centrum actuele vraagstukken op het gebied van architectuur en erfgoed in Hilversum met een breed publiek wil bespreken.

weten dat u komt en met hoeveel personen.

 

ROUTEBESCHRIJVING

Met de auto

Vanuit de richting Utrecht

A27 richting Hilversum/Almere; afslag Hilversum. Bij verkeerslichten linksaf (Diependaalselaan) richting Loosdrecht / ‘s Graveland. De Diependaalselaan volgen totdat u aan het einde aan uw linkerhand bejaardentehuis Zuiderheide ziet. Bij deze rotonde gaat u linksaf de Loosdrechtseweg op, richting Loosdrecht. U volgt de weg en neemt voorbij de stoplichten de eerste afslag links en meteen weer linksaf de Van Ghentlaan op. De eerste afslag rechts de oprijlaan van Landgoed Zonnestraal oprijden en de bordjes 15 volgen.

Brasserie Zonnestraal ligt in een prachtige bosrijke omgeving op Landgoed Zonnestraal. Als u het landgoed oprijdt volg dan route NR 15. Parkeer uw auto op de grote parkeerplaats. Achter op de parkeerplaats ligt het paviljoen van Professor ter Meulen, hier vindt u Brasserie Zonnestraal.

Vanuit Amsterdam/Hilversum

A2 richting Utrecht, afslag Vinkeveen/Hilversum (afslag 4); Aan het eind van de afslag linksaf richting Hilversum, de Provincialeweg op (N201). Vervolgens rechtdoor rijden en de borden richting Hilversum volgen. Bij de eerste rotonde de eerste afslag nemen richting de Diependaalselaan. Bij de tweede rotonde de tweede afslag, rechtdoor. Bij de derde rotonde de eerste afslag nemen de Loosdrechtseweg op, richting Loosdrecht. Voorbij de stoplichten eerste afslag links en meteen weer linksaf de Van Ghentlaan op. Eerste afslag rechts is Landgoed Zonnestraal, volg de bordjes NR 15; vanaf hier zie vanuit de richting Utrecht.

Vanuit Amersfoort

A1 richting Amsterdam, afslag A27 richting Utrecht/Hilversum; afslag Hilversum; vanaf hier zie vanuit de richting Utrecht.

Met het openbaar vervoer

Per trein naar NS Station in Hilversum; vervolgens buslijn 104, uitstappen op Landgoed Zonnestraal. Na de bushalte eerste rechts , bordjes nr.15 volgen, tot u op een grote parkeerplaats komt. Achter op de parkeerplaats ligt het paviljoen van Professor ter Meulen, hier vindt u Brasserie Zonnestraal. Vanaf de bushalte is het +/- 10 minuten lopen naar de Brasserie.