08/12/22

Tentoonstelling ‘Dudok in het donker’

Van 30 november tot en met 8 januari is de tentoonstelling ‘Dudok in het donker’ te bezichtigen in het Dudok Architectuur Centrum. In deze tentoonstelling staat de stadsarchitect en het hoogtepunt van zijn oeuvre, namelijk het Raadhuis in Hilversum, centraal.

Nog maar kort na de bouw bleek het oude Raadhuis aan de Kerkbrink (1881, nu Museum Hilversum), al te klein voor de uitdijende gemeente Hilversum. Rond 1900 was de discussie hierover in volle gang. Dat het daarna nog meer dan 25 jaar zou duren, voordat Dudok zijn meesterwerk kon bouwen, had alles te maken met de oorlog (1914-1918), de economische malaise en, niet in het laatst, de veranderende tijdgeest.

De industriële revolutie waaide in de 19e eeuw vanuit Engeland over naar het Europese vasteland. De industriële revolutie bracht, naast de vele mechanische ontwikkelingen en toepassingen, ook het elektrisch licht met zich mee. Daarmee veranderde de samenleving, bij donker was men niet langer afhankelijk van olielampen en kaarslicht, de straatverlichting maakte het nu mogelijk om ook ’s avonds erop uit te gaan, voor sociale contacten, het bezoeken van theater, concert of de kermis. Hierdoor ontstond ook een andere beleving van de eigen omgeving, en kreeg men een nieuwe blik op vertrouwde gebouwen, maar nu met kunstlicht. Dit vormde de inspiratie voor Fotocollectief 9AF is deze benaming om deze expositie te realiseren in samenwerking met het Dudok Architectuur Centrum.

website: sbddesign.nl