13/09/23

Tentoonstelling ‘Ecce Homo: zie de mens’ in het Raadhuis

Van 8 september tot en met 15 oktober is een prachtige fototentoonstelling te zien in het Raadhuis, Ecce Homo. De foto-expositie vertelt het levensverhaal van bewoners én medewerkers van een beschermde woonvorm van het Leger des Heils in Hilversum. De bewoners zijn mensen met multi-problematiek: verslaving, een verstandelijke beperking en psychiatrische aandoeningen. Samen met hun begeleiders gaan ze stapje voor stapje op weg naar herstel van het gewone leven.

‘Ecce Homo’, zei Pilatus toen hij de gemartelde en van kleding ontdane Jezus zag. ‘Zie de mens’. Het zijn ook de woorden die worden gebruikt in de kunst op het moment dat Christus in de Passie wordt afgebeeld. Voor het Leger des Heils heeft deze uitspraak nog een dimensie: de mens als mens te zien, ook als deze kwetsbaar is en gehavend door het leven. Om er te zijn voor hen die voor kortere, langere of voor altijd niet voor zichzelf kunnen zorgen. Omdat ieder mens, gedeukt of minder gedeukt, waardevol is.

De foto’s in claire obscur, in de stijl van Rembrandt, laten zien dat het verschil tussen bewoners en begeleiders kleiner is dan je soms denkt. Ze zijn allereerst méns; met de eigenschappen, voorkeuren, talenten en wensen die ieders levensverhaal uniek maken. De bewoners en de medewerkers hebben elkaar geïnterviewd. De verhalen zijn verwerkt in een boekje dat bij de receptie kan worden geleend.

De EO heeft een prachtige 4-delige televisiereeks gemaakt van de woongroep en van het project Ecce Homo die uitgezonden wordt op maandagen om 16.30 uur. De reeks heet Soep, Sores en Soelaas en is te zien van 4 september tot en met 25 september en natuurlijk terug te kijken op Uitzending Gemist en Youtube.

website: sbddesign.nl