16/01/24

Tentoonstelling Joke Struik & Marga Niederer van Huizen

Vanaf 12 januari tot en met 19 februari is de tentoonstelling van Joke Struik en Marga Niederer van Huizen te zien in het Raadhuis. Een tentoonstelling met keramiek, lithografie, grafiek, grafiekcollages en illustraties.

Joke Struik (1946, Amsterdam) volgde haar opleiding tot tekenleraar aan de Rijks Normaal School te Amsterdam. Aan lesgeven is zij echter nooit toegekomen. Door toeval in het bezit gekomen van een lithosteen kreeg zij belangstelling voor de grafische technieken. Dat werd een grote liefde.

Ooit begon Joke met steendrukken, maar het maken van een ets of linosnede bleek beter bij haar te passen. In de loop der jaren heeft zij een geheel eigen techniek ontwikkeld, de ets/linosnede. Een complexe combinatie van lino en ets. Elk materiaal heeft zo zijn eigen rek om rekening mee te houden. Ook het zoeken naar een combinatie van kleuren die na onderling mengen precies de juiste sfeer geven vergt veel tijd. Een aantal werken hier zijn gemaakt in deze techniek.

Haar onderwerpen zijn vaak gebaseerd op wat zij dagelijks beleeft of ziet, maar ook haar reizen en teksten/gedichten leiden vaak tot een grafisch blad. Buiten haar grafiek zijn op deze expositie ook werken te zien die zij grafiekcollages noemt. Voor deze werken gebruikt zij proefdrukken die mooi zijn maar toch net niet de juiste kleur of structuur hebben om precies die sfeer te krijgen die zij voor ogen heeft.

Werk van Joke is regelmatig te zien in zowel solo- als groepsexposities in binnen- en buitenland. Ook werkt zij regelmatig in opdracht voor zowel particulieren als bedrijven. Joke is lid van Laren-Blaricum ( verbonden aan het Singer museum) en de landelijke Beroepsvereniging de Ploegh. Ook is zij aangesloten bij ART Hilversum.

Marga Niederer van Huizen (1964, Rotterdam) groeide op in Tholen. Ze heeft gewerkt en gewoond over de hele wereld met haar echtgenoot en zich ondergedompeld in verschillende culturen, wat haar inspiratie heeft gegeven voor haar kunst.

Marga werkt voor het Dudok Architectuur Centrum als gids en organiseert de tentoonstellingen in deze gang. In haar eigen atelier in Hilversum geeft ze ook les aan een ieder die geïnteresseerd is in het verkennen van de wereld van keramiek. Ze is lid van Art Hilversum en heeft deelgenomen aan verschillende tentoonstellingen. Enkele voorbeelden zijn; Galerie Kunstlokaal Jacqueline van Putten, Kerkrade (2019-2023); Dutch Design Hotel Artemis Amsterdam (2021); galerie De Kleine Toonzaal, Huizen (2023). Haar werk heeft aandacht en bewondering gekregen van kunstliefhebbers en verzamelaars.

‘Als kunstenaar haal ik inspiratie uit verschillende bronnen, maar twee die een bijzonder grote invloed hebben gehad op mijn werk zijn Japanse technieken en de prachtige illustraties van Ernst Haeckel, waarvan laatstgenoemde nu voor een klein deel is te zien in deze gang. Mijn kunst kenmerkt zich door het unieke gebruik van klei- en zandgrond als kleuraccent wat diepte en textuur aan mijn stukken brengt. Een ander kenmerk van mijn werk is het evenwicht tussen kwetsbaarheid en robuustheid. Ik ben aangetrokken tot de spanning tussen deze ogenschijnlijk tegenstrijdige eigenschappen en ik streef ernaar stukken te creëren die beide aspecten vastleggen. Door nauwkeurige aandacht voor detail en een diep begrip van mijn materialen, probeer ik werken te maken die zowel delicaat als sterk zijn. Mijn hoop is om kijkers te inspireren om de natuurlijke schoonheid te waarderen die zelfs in de meest onwaarschijnlijke plaatsen te vinden is.’

website: sbddesign.nl