Dudok Architectuur Centrum, Hilversum

NIEUWS | 11/09/2017

Ruim 6500 bezoekers Open Monumentendag Hilversum

Op 9 en 10 september vond de 31e editie plaats van de landelijke Open Monumentendag. In Hilversum waren 32 monumenten geopend en er waren speciale fiets- en wandeltochten gerelateerd aan het landelijke thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Ruim 6500 mensen bezochten de verschillende monumenten. Een van de toppers was het gerestaureerde hotel Gooiland, waar bezoekers mee konden met een rondleiding door het gebouw.

Open Monumentendag werd in opdracht van de gemeente georganiseerd door het Dudok Architectuur Centrum (DAC) in samenwerking met de gemeentelijke afdeling Erfgoed en de historische verenigingen Albertus Perk en Hilversum Pas Op!

Naast Gooiland, trokken onder andere de AVRO, Wolfsdreuvik in het Smithyserbos, de Zwaluwenberg, Dennendonck, de bibliotheek en de aula van de algemene begraafplaats aan de Bosdrift veel belangstelling. Net als andere jaren kwamen veel gezinnen met kinderen naar de Vituskerk vanwege de torenbeklimming. Datzelfde gold voor het Raadhuis waar ruim 500 bezoekers waaronder veel kinderen meegingen met een verkorte rondleiding gevolgd door een torenbeklimming.

Opvallend was het grote aantal bezoekers van buiten Hilversum. Irmgard van Koningsbruggen, voorzitter van het DAC: “Het is goed om te merken dat Hilversum deze aantrekkingskracht heeft met zijn monumenten. Maar ook de enorme belangstelling van inwoners van Hilversum zelf is een stimulans voor zowel organisatoren als voor eigenaren van monumenten en vrijwilligers om zich in te zetten voor het succes van dit weekend.”

 

Fiets- en wandeltochten thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’

De Stichting Pas Op! organiseerde vier wandelingen door het Historisch buurtje met uitleg over de oorsprong en historie van de verschillende panden, het Dudok Architectuur Centrum organiseerde een fietsexcursie ‘Het Gooise boeren verleden is Hilversums DNA’ en de Historische Kring Albertus Perk verzorgde een fietsexcursie door Hilversum-Zuid.

Start verkorte rondleiding Raadhuis met torenbeklimming

Via de Trouwkamer, de Burgerzaal en de Raadzaal werden de bezoekers naar de 47 meter hoge toren begeleid.

 

 

 

Kinderhoekje in het DAC