15/06/20

Vanaf juni 2020 weer architectuurwandelingen Hilversum

Vanaf 14 juni tot eind augustus organiseert het Dudok Architectuur Centrum een reeks architectuurwandelingen door bijzondere delen van Hilversum. Tijdens de drie verschillende wandelingen is er veel aandacht voor de architectuur van Dudok en zijn tijdgenoten maar krijgen deelnemers ook inzicht in de vele verschillende opvattingen over wonen, restaureren, erfgoed en stedenbouw tussen 1920 en 2020. In verband met de Corona-maatregelen worden de wandelingen verzorgd voor kleine groepen. Ook is het kopen van een ticket vooraf via de website verplicht.

De reeks start op 14 juni met een wandeling door de ‘Bloemenbuurt’.  Deelnemers zien en horen alles over de opbouw van deze eerste wijk met sociale woningbouw die in opdracht van de gemeente door Dudok werd ontwikkeld. Van woningen in gezellige straatjes met tuintjes en perken tot  openbare badhuizen, een buurtleeszaal en schoolgebouwen in de wijk.

De wandeling ‘Van Gooise omroepvilla’s tot mediapark’ gaat door een wijk waar zowel de welgestelde stedelingen als de omroepen zich vestigden. Tijdens de wandeling vertelt de gids over de architectuur van de monumentale, spraakmakende omroepgebouwen en over het ontstaan van dit bijzondere villapark dat nog altijd bekend staat als een van de mooiste van Nederland.

Tijdens de wandeling ‘Dudok, industrieel erfgoed en hedendaagse woon- en werkgebieden’ laat een gids de deelnemers zien hoe de ontwerpen van Dudok de tijd hebben doorstaan, welke bedrijvigheid de buurten heeft gevormd en hoe veel gebouwen inmiddels aan een tweede of zelfs derde leven zijn begonnen. Deze wijk Over het Spoor, die in het begin van de 20e eeuw het hart vormde van het industriële Hilversum, is door de jaren heen uitgebreid, gerenoveerd, gesloopt, gemoderniseerd, getransformeerd en soms hetzelfde gebleven.

website: sbddesign.nl