13/09/22

Veel belangstelling en enthousiaste reacties Open Monumentendag 2022 Hilversum

Ruim 7.300 bezoekers waren in het weekend van 10 en 11 september op de been tijdens de 36e editie van Open Monumentendag. Meer dan 35 bijzondere gebouwen openden hun deuren en het publiek genoot van het erfgoed en de prachtige plekken van Hilversum. De toren van de Vitus werd beklommen, het terras van de Zwaluwenberg zat vol publiek, er werden verhalen verteld bij Wolfsdreuvik, unieke concerten gegeven in het MCO en de oude AVRO-studio kwam helemaal tot leven met cello en jazz.

De belangstelling voor een bezoek aan de Zwaluwenberg was boven verwachting groot, maar ook het aantal bezoekers aan de toren van Wolfsdreuvik in het Smithuyserbos, de AVRO, het Raadhuis, de Fabritiusschool en de Kapel overtrof de verwachtingen van eigenaren en alle betrokken vrijwilligers.  Andere toppers waren bijvoorbeeld het Pinetum, begraafplaats Gedenkt te sterven, gebouw De Vereeniging en de Costerustuin.

Monumenten tot leven

Dit jaar was een aantal monumenten niet alleen geopend om te bekijken. Vijftien gebouwen werden voorzien van een cultuur-laagje en kwamen daardoor op een bijzondere manier tot leven. Het programma stond bol van opera, orgel, cello, cabaret, stand-up comedian, kunst en theater. Art Hilversum had prachtige pop-up tentoonstellingen ingericht op vijf locaties. Er waren fietstochten rondom herbestemming en Post’65 architectuur. Een interactieve game bij zes locaties zorgde voor veel belangstelling bij kinderen en gezinnen. Een aantal van hen deed bovendien mee aan de monumenten challenge waarbij Tiktok filmpjes gemaakt moesten worden.

Al met al kijken het Dudok Architectuurcentrum en de gemeente Hilversum terug op een geslaagd en enerverend weekeinde vol enthousiaste reacties van deelnemers en publiek. Hilversum heeft haar rijkdom op het gebied van monumenten en erfgoed aan een breed publiek laten zien.

website: sbddesign.nl