Foto: www.gooienvechthistorisch.nl (SAGV032.1)
In de zuidelijke punt van de oostelijke uitbreiding van Hilversum ligt een aantal complexen dicht bij elkaar. Zij geven zowel een chronologisch overzicht als een inzicht in de stijlontwikkeling in het werk van Dudok over een periode van 1925 (negende complex) tot 1953 (eenentwintigste complex en school). Het negende complex in de geest van de tuinstadbeweging ligt nog net in de oude wijk ‘over het spoor’, het eenentwintigste complex in rechte blokken ligt oostelijk van het Plan Oost.
De Nassauschool is het oriëntatiepunt in het tiende en twaalfde complex. Steunde het tiende complex nog op afwisseling in rooilijnen, materiaal en hoogte, in het twaalfde complex is het blok geïntroduceerd en wordt de afwisseling bereikt door verticale accenten en het ritme van het dakschild. Het elfde complex aan de Duivenstraat ligt aan een middenplantsoen. De lage woningen met de kap evenwijdig aan de weg staan tussen woningen met topgevels met de kap haaks op de weg.
Bron: Annette Koenders, Hilversum. Architectuur en Stedenbouw 1850-1940, Zwolle (2001).
Jan van der Heydenstraat (oostzijde, nrs. 239, 277 t/m 287, Merelstraat (westzijde, even nrs.), Minckelersstraat (zuidzijde, nrs. 40 t/m 50) en Spreeuwenstraat (beide zijden). Bij de grootscheepse restauratie van het complex, begin deze eeuw in, zijn veel woningen van het 10e complex afgebroken, om plaats te maken voor nieuwbouw en herbouw in de stijl van Dudok (het Dudok Revisited project).
Vijftien woningen zijn origineel, gerestaureerd en nu Rijksmonument. Dat zijn de panden Jan van der Heydenstraat 277, 279, 281 en 285, Merelstraat 40 en Spreeuwenstraat 1, 3, 5, 7, 9, 11 en 2, 4, 6, Hilversum