12e Woningbouwcomplex
1928 / W.M. Dudok

Merelstraat en Valkstraat, Hilversum

In de zuidelijke punt van de oostelijke uitbreiding van Hilversum ligt een aantal complexen dicht bij elkaar. Zij geven zowel een chronologisch overzicht als een inzicht in de stijlontwikkeling in het werk van Dudok over een periode van 1925 (negende complex) tot 1953 (eenentwintigste complex en school). Het negende complex in de geest van de tuinstadbeweging ligt nog net in de oude wijk ‘over het spoor’, het eenentwintigste complex in rechte blokken ligt oostelijk van het Plan Oost.

De Nassauschool is het oriëntatiepunt in het tiende en twaalfde complex. Steunde het tiende complex nog op afwisseling in rooilijnen, materiaal en hoogte, in het twaalfde complex is het blok geïntroduceerd en wordt de afwisseling bereikt door verticale accenten en het ritme van het dakschild. Het elfde complex aan de Duivenstraat ligt aan een middenplantsoen. De lage woningen met de kap evenwijdig aan de weg staan tussen woningen met topgevels met de kap haaks op de weg.

Bron: Annette Koenders, Hilversum. Architectuur en Stedenbouw 1850-1940, Zwolle (2001).

Download hier de architectuurwandeling ‘Dudok, industrieel erfgoed en hedendaagse woon-en werkgebieden’

Architect

Willem Marinus Dudok (1884-1974)

Periode

1928

Locatie

Merelstraat en Valkstraat, Hilversum

Meer beelden

De website dudok.org is een initiatief van enkele bewonderaars van het werk van Willem Marinus Dudok. De site bevat vooral veel beeldmateriaal van alle ontwerpen van Dudok die ooit zijn gebouwd. Het Dudok Architectuur Centrum en dudok.org werken op onafhankelijke basis samen door beeldmateriaal en informatie met elkaar te delen en incidenteel samen te werken aan projecten.
website: sbddesign.nl