Foto: Iwan Baan
De sporttribune van het in 1919 aangelegde Gemeentelijk Sportpark aan de Soestdijkerstraatweg is de oudste houten sporttribune van Nederland. Directeur Publieke Werken Willem Marinus Dudok (1884-1974) ontwierp de tribune in 1919 in Amsterdamse Schoolstijl. De tribune werd in 1991 aangewezen als Rijksmonument.
Dudok ontwierp een langwerpige sporttribune met een lengte van bijna 90 meter. Dudok plaatste de tribune zo, dat de monumentale voorzijde vanaf de openbare weg uit de stad goed zichtbaar was. De symmetrische opzet van de tribune zorgde voor een monumentaal effect. De hoofdtribune kreeg een stenen onderbouw met een houten bovenbouw in de kleuren wit, groen en oranje. De tribune zou 500 overdekte en 600 onoverdekte zitplaatsen hebben. In het midden was een buffet gepland, met daarboven ruimte voor een orkestje. De tribune heeft vele Amsterdamse School-elementen zoals de fraai geornamenteerde toegang, de gekartelde dakrand en de uitgewerkte raamlijsten. Maar de strakke overzichtelijke vormgeving en de heldere kleuren zijn al een vooraankondiging van de bouwstijl die Dudok in de twintiger jaren zou hanteren. De hoge vlaggenmasten geven de tribune een feestelijke uitstraling.
Al snel na ingebruikname werd er kritiek geuit op het ontwerp. De plaatsing van de tribune betekende dat de toeschouwers tegen de zon in moesten kijken. Ook de regen speelde de toeschouwers vaak parten. In 1923 werden daarom de 600 onoverdekte plaatsen alsnog overdekt. Aanvankelijk waren er geen warmwaterdouches, geen bestuurskamer en de kleedkamer van de scheidsrechter lag bij de hoofdingang zodat deze zich steeds een weg door het publiek moest banen. In 1925 breidde Dudok het sportpark uit met een directeursgebouwtje met kleedkamers en een vergaderlokaal.
In 1928 organiseerde Nederland de Olympische Spelen, waarbij de gemeente Hilversum erin was geslaagd de ruiterspelen te laten plaatsvinden in het Gemeentelijk Sportpark. Dudoks sporttribune gold daarbij als Olympische Tribune. Leuk weetje: bij deze ruiterspelen op het Hilversumse Sportpark wist Nederland twee gouden en één bronzen medaille te winnen.
De monumentale tribune is twee keer helemaal gerenoveerd. Architectenbureau Van Hoogevest bracht het monument in 1996 terug in vrijwel originele staat. De drafbaan werd afgebroken evenals het directeursgebouwtje. Dit gebouwtje werd in 2000 net buiten het sportcomplex volledig herbouwd onder leiding van architect Baddy Hartman. In 2010 is de sporttribune opnieuw gerestaureerd omdat gebrek aan onderhoud had gezorgd voor houtrot en zwamvorming. Inmiddels vormt de tribune een trots onderdeel van het Nike-complex. Tegenover de tribune, aan de overzijde van de atletiekbaan, ligt sinds 1999 het Europese hoofdkantoor van deze firma. Het complex is momenteel in gebruik door Nike, de Gooise Atletiekclub en door enkele scholen bij het geven van sportlessen.
Arenapark 103, Hilversum