Vm. Politiepost
1916 / W.M. Dudok

Larenseweg 277a, Hilversum

De opvallende kapperszaak aan de Larenseweg 277a werd in 1916 ontworpen door de pas in dienst getreden Directeur Publieke Werken Willem Marinus Dudok (1884-1974). Het is waarschijnlijk het eerste gerealiseerde, door Dudok ontworpen gebouw in de gemeente Hilversum. Oorspronkelijk was het een politiepost en bevond zich aan de Kerkbrink naast het toenmalige raadhuis van de gemeente. In 1933 werd pand in zijn geheel verplaatst naar de Larenseweg. Het gebouwtje is een gemeentelijk monument.

Amsterdamse School

Het pandje is gebouwd in een voor het vroege werk van Dudok karakteristieke, aan de Amsterdamse School verwante bouwstijl. De voormalige politiepost heeft één bouwlaag en was ingedeeld met een portaal, toilet, politiecel en wachtlokaal. De gevels van het pand zijn volledig opgetrokken in hout. Aan de onderzijde zijn schuin liggende horizontale planken gebruikt, terwijl daarboven staande planken zijn gebruikt. Boven de toegangsdeur steekt de dakrand naar voren uit, waardoor een luifel is ontstaan. De vensters, dakrand, luifel en entree zijn alle voorzien van decoratief houtsnijwerk. De kleuren groen en geelbruin zijn karakteristiek voor de door Dudok ontworpen vroege gebouwen. Het oranjerode pannen schilddak steekt hier mooi tegen af.

Nieuwe bestemming

Nadat het nieuwe raadhuis van Dudok in 1931 in gebruik was genomen, nam de gemeente de Kerkbrink, waar het oude raadhuis en de politiepost zich bevonden, onder handen. De dienstgebouwen die vanwege het ruimtegebrek in het oude raadhuis op de Kerkbrink in gebruik waren genomen, een oude school en een gymnastieklokaal, zouden worden afgebroken. Volgens de Gooi- en Eemlander zou ‘door het sloopen der oude gebouwen weer een stukje Hilversum verdwijnen, dat een historie heeft van bijna twee eeuwen’. De politiepost echter werd behouden, maar kreeg een nieuwe bestemming aan de Larenseweg (toen nog Laarderweg geheten). De politiepost verving de post aan de Kleine Drift, een door Dudok in 1919 in Amsterdamse Schoolstijl ontworpen gebouwtje. Sinds 1947 is in het gebouwtje een kapperszaak gevestigd, thans de herenkapperszaak ‘Barbershop Hilversum’.

Architect

Willem Marinus Dudok (1884-1974)

Periode

1916

Locatie

Larenseweg 277a, Hilversum

Extra informatie

Gemeentelijk monument

Meer beelden

De website dudok.org is een initiatief van enkele bewonderaars van het werk van Willem Marinus Dudok. De site bevat vooral veel beeldmateriaal van alle ontwerpen van Dudok die ooit zijn gebouwd. Het Dudok Architectuur Centrum en dudok.org werken op onafhankelijke basis samen door beeldmateriaal en informatie met elkaar te delen en incidenteel samen te werken aan projecten.
website: sbddesign.nl