02/10/18

Zoeken naar Dudok in de huiskamer!

Wie heeft een voorwerp of verhaal over Dudok in huis? Mail het ons!

voorbeelden

Oproep Gooi en Eemlander 2 oktober 2018

“Dudok is onder meer bekend van het Raadhuis, de Bloemenbuurt, de Noorder- en Zuiderbegraafplaats en diverse scholen in Hilversum. Al deze gebouwen en ensembles zijn niet alleen objecten in baksteen, glas of hout”, vertelt directeur Indira van ’t Klooster van het Dudok Architectuur Centrum. “Ze vormen ook de achtergrond van het alledaagse leven. In deze gebouwen zijn we naar school gegaan, getrouwd, of hebben we dierbaren begraven.” Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel inwoners een band hebben met een of meer gebouwen, er herinneringen aan hebben, of trots op zijn. Het Dudok Architectuur Centrum werkt aan een manifestatie over Dudok als inspiratiebron. “Daarbij gaan we laten zien hoe al in zijn eigen tijd architecten uit binnen- en buitenland zijn geïnspireerd door zijn stijl, hoe Dudok zelf zijn ontwerpen liet zien en uitlegde, en hoe hij tot vandaag de dag nog voor ontwerpers op uiteenlopende manieren een inspiratiebron vormt. Maar ook hoe zijn creaties op allerlei manieren in de huiskamers van de inwoners van Hilversum terecht kwamen, hoe Dudok een beetje van ons allemaal is geworden.”

Suikerzakjes met afbeelding Raadhuis

Het raadhuis is afgebeeld op postzegels en ansichtkaarten, maar onder meer ook op koekblikken, suikerzakjes, merklappen, onderzetters. Zijn scholen staan op gedenkborden, stempels en programmaboekjes. Er is ooit een rode wijn gebotteld met de naam ’Chateau Dudok’. Er wordt nog altijd Dudokbier gebrouwen. Van ’t Klooster: „Wie hier voorbeelden – hoe ouder hoe beter – van in huis heeft, nodigen we van harte uit te reageren. Maar ook creatieve uitingen horen erbij.”

Zo heeft Hilversumse Marjo Stoeckart twee quilts – ’Dudok, Stadsbouwmeester’ en ’Groeten uit …. Hilversum’ – gemaakt waarop allerlei door hem ontworpen gebouwen staan. Ook hoopt het DAC de belangrijke Dudok-collectie van Hilversummer Matthijs van Vliet te traceren. „Op basisscholen zijn wellicht educatieve projecten geweest, waarbij de eigen Dudokschool centraal stond. Wie heeft een foto van Dudok zelf? Laat het ons weten!”

Wie iets ’in huis’ heeft dat met Dudok te maken heeft – een object, een gebruiksvoorwerp, een foto waarop hij staat, een anekdote van een ontmoeting – wordt gevraagd om met het DAC contact op te nemen. Stuur een mailtje naar: mijndudok@dudokarchitectuurcentrum.nl Van ’t Klooster: “Uit alle inzendingen maken we een thematische ordening, waarna de Technische Universiteit in Delft nader onderzoek zal doen. Ook maken we een selectie van objecten die we tentoon willen stellen in het voorjaar van 2019.” Iedereen die het DAC iets toestuurt, krijgt gratis toegang tot de tentoonstelling ’Hilversum Verlicht’ (18 oktober tot en met 7 januari). Eigenaren van tentoongestelde objecten wacht een gratis rondleiding door het raadhuis.

website: sbddesign.nl