Tentoonstelling

‘Hilversum verlicht’

Op donderdag 1 november lichten Forces for Architecture, Studio Tijdmakers/Fosfor Design en Studio Arjen van der Cruijsen hun concept voor feestverlichting in het centrum van Hilversum toe tijdens het stadsgesprek “Hilversum Verlicht”. Daar gaan we ook dieper in op de geschiedenis van de feestverlichting in de binnenstad, nieuwe technieken op het gebied van straatverlichting en hoe het begrip “Mediastad” hierin vorm zou kunnen krijgen. De beoordelingscommissie beslist op 22 november, maar neemt de meningen van bewoners en stakeholders serieus. Kom ook en praat mee!

Op 1 november is de tentoonstelling geopend tijdens de reguliere openingstijden van 12.00 tot 16.00 uur. Voorafgaand aan het stadsgesprek is de tentoonstelling extra open tussen 18.00 en 19.15 uur.

Studio: Arjen van der Cruijsen

Programma

 • 19.00 uur: Ontvangst
 • 19.30 uur: Opening en geschiedenis van de stadsverlichting door Indira van ‘t Klooster (directeur Dudok Architectuur Centrum)
 • 19.50 uur: Presentaties van de drie ontwerpers
  • Studio Arjen van der Cruijsen – Arjen van der Cruijsen
  • Forces for Architecture – Jolan van der Wiel en Joost Vos (Benthem Crouwel Architecten)
  • Tijdmakers en Fosfor Design – Saskia Hoogendoorn, Lieuwe Martijn Wijnands en Paul Cremers
 • 20.35 uur: Reflectie door Kjeld Vosjan (uitschrijver, Stichting Centrum Hilversum), Lydia Fraaije (Biomimicy architect, lid beoordelinscommissie en Pieter van der Heijden (XPEX, lid beoordelingscommissie)
 • 20.45 uur: Interview met Jacco van de Ruit (directeur Vue), Bas Hooijer (Openbare verlichting, gemeente Amsterdam) en Ferry de Kwaadsteniet (Openbare ruimte, gemeente Hilversum)
 • 21.00 uur: Gesprek met de zaal, betrokkenen, ontwerpers en commissie
 • 21.30 uur: Afronding en borrel

Achtergrondinformatie

Hilversum zoekt nieuwe feestverlichting in de stad. De verlichting hangt momenteel ieder jaar in de periode november-februari in het winkelgebied. De ondernemingsverenigingen van Centrum, Havenstraat, Gijsbrecht en Vaartweg zijn op zoek naar een nieuw feestverlichtingsconcept dat past bij Hilversum Mediastad, onder de noemer ‘Hilversum verlicht’. Gezocht wordt naar een ontwerp met vernieuwende ideeën voor permanente stadsverlichting, waarbij nieuwe technieken kunnen worden geïntegreerd. Op de open oproepHilversum verlicht, feestverlichting Mediastad Hilversum’ heeft een groot aantal ontwerpers gereageerd. De ontwerpen van de drie finalisten worden van 18 oktober tot en met 7 januari 2019 tentoon gesteld in het Dudok Architectuur Centrum (DAC). Bezoekers worden van harte uitgenodigd hun mening te geven over de ontwerpen.

Aanmelden: hilversumverlicht@dudokarchitectuucentrum.nl

Locatie

Burgerzaal Raadhuis Hilversum

Data

1 november 2018, 19.30 uur

website: sbddesign.nl