Open Monumentendag

Open Monumentendag 2019 – terugblik

Op zaterdag 14 en zondag 15 september 2019 vond in Hilversum de 33e editie van de Open Monumentendag plaats. Zo’n 7500 bezoekers, ruim 700 meer dan vorig jaar, genoten van meer dan 35 opengestelde monumenten rond het thema ‘Plekken van Plezier’. Toppers waren Wolfsdreuvik, de voormalige KRO-studio, de Vituskerk en de Blaskowitzbunker. Alle rondleidingen bij omroepgebouwen waren volgeboekt. Het prachtige weer droeg zeker bij aan de grote opkomst, maar ook de 10 speciale programma’s op diverse locaties trokken veel publiek.

Ruim 800 mensen bezochten de toren van Wolfsdreuvik midden in het Smithuyserbos. Zij werden door Lotte van Dijck en Reinier Bouvy vermaakt met een puzzelspeurtocht, poppenkast van Willemien Bellaart en live muziek van Quick Silver, het dwarsfluitensemble uit Weesp. Op wijngaard Zonnestraal mochten wijnliefhebbers de nieuwe oogst van Alfred Visser proeven. Bij café de Jonge Haan vertelden beroemde mediapersonen zoals Tineke de Nooij en Robert ten Brink over de mediagebouwen van Hilversum voor de gloednieuwe podcast Dudok City!. Ook was er grote belangstelling voor de lezingen en rondleidingen bij Palace Résidence, het ontwerp van de compagnon van W.M. Dudok, Robert Magnée.

Topper was traditiegetrouw de R.K. Sint Vituskerk, waar van de ruim 1250 bezoekers meer dan de helft de toren beklom. Zoals altijd trokken ook gebouwen die normaal niet toegankelijk zijn veel belangstelling. Zo waren er bij de Blaskowitzbunker ruim 800 bezoekers. Bij alle omroepgebouwen waren de rondleidingen volgeboekt en moesten meerdere mensen worden teleurgesteld. In de voormalige NCRV studio toonde Sonos Europe hoe een monument is getransformeerd tot een prachtig kantoorgebouw. Bezoekers waren ook welkom bij Villa Henriëtte. Favoriet onder de omroepgebouwen was dit jaar De KROon, het hagelnieuw gerestaureerde voormalige KRO-complex aan de Emmastraat. Hier kwamen zo’n 800 mensen een kijkje nemen in het gerestaureerde interieur.

Indira van ’t Klooster (directeur Dudok Architectuur Centrum): “We kijken terug op een bijzonder geslaagd evenement, dat alleen plaats kon vinden dankzij de inzet van zowel eigenaren van monumenten als van de ruim 150 vrijwilligers. Met ruim 7500 bezoekers lijkt de rek er nog niet uit. En dan tellen we de 450 bezoekers aan het Dudok Festival waarvoor onze gidsen de rondleidingen verzorgden, en de bezoekers aan de Dudoktent bij de opening van het culturele seizoen op het Langgewenst met ruim 8000 bezoekers niet eens mee! Tot onze spijt konden veel mensen niet meer mee met de volgeboekte rondleidingen. Voor volgend jaar bezinnen we ons op het vergroten van de capaciteit.”

Over de organisatie van de Open Monumentendag Hilversum
Open Monumentendag wordt in opdracht van de gemeente, georganiseerd door het Dudok Architectuur Centrum (DAC) in samenwerking met de gemeentelijke afdeling Erfgoed, de historische verenigingen Albertus Perk, Vrienden van ‘t Gooi en Hilversum Pas Op! Ook Dudockx, Radio Coach, café de Jonge Haan, werkgroep Magnée Palace Résidence en vele anderen werkten belangeloos mee aan de organisatie.

Data

14 en 15 september 2019

Extra informatie

website: sbddesign.nl