Tentoonstelling

Tentoonstelling ‘Inspired by Dudok’

Wist jij dat de Hilversumse architect Willem Marinus Dudok (1884-1974), in zijn tijd wereldberoemd, over de hele wereld collega-architecten heeft geïnspireerd tot navolging? In zijn eigen tijd, maar ook tegenwoordig nog. Vanaf 20 januari tot en met eind augustus 2024 is de tentoonstelling ‘Inspired by Dudok’ te bezichtigen in het Dudok Architectuur Centrum.

Peter Veenendaal en Joke Reichardt, makers van de website dudok.org met een overzicht van alle Dudokgebouwen, kregen geregeld vragen waarom bepaalde gebouwen van Dudok niet op de site stonden. Wat bleek? De architecten van die gebouwen waren dusdanig geïnspireerd door het werk van Dudok dat ze zijn bouwstijl overnamen. Soms vrijwel letterlijk, soms verwerkten ze slecht enkele Dudokiaanse details in hun eigen ontwerp. Tot hun verrassing waren deze gebouwen wereldwijd te vinden. Zij zijn deze gebouwen gaan verzamelen, zochten naar bewijzen voor het vermoeden dat de architect door Dudok geïnspireerd was geraakt, en vonden die. Denk aan een bezoek, correspondentie, uitspraken waarin de architect zelf naar Dudok verwijst of een gezaghebbende publicatie.

De tentoonstelling ‘Inspired by Dudok’ in het Dudok Architectuur Centrum wordt vergezeld door de uitgave van het boek waarin de 50 mooiste, meest interessante van deze gebouwen gebundeld zijn. Het laat zien hoe wijdverbreid Dudoks vormentaal was en nog steeds is. De makers gaan daarbij geografisch te werk. Met een aantal verklarende essays geven zij bovendien inzicht in hoe de verspreiding in een bepaald gebied tot stand kwam. Wist je bijvoorbeeld dat er zo’n 100 jaar geleden in Groot-Brittannië ruim 400 badhuizen in Dudokstijl zijn gebouwd? Hoe dat kwam? Heel eenvoudig: ‘Go Dudok!’ was de opdracht van de verantwoordelijk architect aan zijn assistenten.

Organisatie

Dudok Architectuur Centrum

Locatie

Dudokpark 1, 1217JE Hilversum

Data

De expositie is open op woensdag van 14.00 – 17.00 uur en op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 – 16.00 uur. Aanmelden vooraf is niet nodig

Kosten

€ 4,- per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis (begeleid door een volwassene) Betalen alleen met pin.

website: sbddesign.nl