Foto: www.gooienvechthistorisch.nl (SAGV077)
Hoewel de grenzen van de stad rond 1990 wel zijn bereikt, wil dat niet zeggen dat er geen nieuwe gebouwen meer bijkomen. Vanaf de jaren negentig maken voormalige industrieterreinen plaats voor (beperkte) nieuwbouwwijken en verhuizen bedrijven en kantoren van het centrum naar nieuwe bedrijventerreinen aan de rand van de stad. Het Omroepkwartier ondergaat een metamorfose en wordt Mediapark. Op openvallende plekken in de stad komt nieuwe, soms markante architectuur met verschillende functies. Het is moeilijk te bepalen wat de toekomstige monumenten van Hilversum zullen zijn. Vast staat dat Hilversum als stad van jonge monumenten een naam heeft hoog te houden.
Na de enorme bevolkingsgroei in de Wederopbouwperiode liep het inwonertal in de decennia daarna behoorlijk terug. De woningbehoefte bleef evenwel groot door de kleinere huishoudens en de behoefte aan woningverbeteringen. Maar na de laatste grote stadsuitbreidingen was de grens met de heide bereikt en verdere uitbreidingen waren nauwelijks mogelijk. Hilversum moest haar heil zoeken in verdichting of bebouwing van open plekken in de stad. Zo ontstonden nieuwbouwbuurten als Acaciapark (1996-2010), Seinhorst (1998-2000) en Villa Industria (2004-2016).
Het centrumgebied rond de Kerkbrink onderging een uitgebreide vernieuwing. Rond de plek van het vroegere Hof van Holland kwamen op de valreep van de 20e eeuw de winkelpassage Gooische Brink, horeca, woningen en een ondergrondse parkeergarage, naar een ontwerp van architect Hans Ruijssenaars, die tevens de uitbreiding van Museum Hilversum, gevestigd in het voormalige raadhuis, ontwierp. In het stationsgebied verscheen nieuwbouw in de vorm van de hoogbouw Entrada Urban Living (2012). In 2021-2022 gaat het stationsgebied opnieuw op de schop.
Vanwege de toenemende omvang van de dienstensector verschenen kantorenparken aan de rand van de stad en breidden bestaande bedrijventerreinen uit. Het Arenapark werd ontwikkeld op de voormalige terreinen van de Paarden Sport Vereniging Hilversum, met Nike als grootste werkgever (vanaf 1997). De gemeentelijke sporttribune van Dudok uit 1928 past goed in deze sportieve omgeving. Uitbreiding vond plaats op bestaande bedrijventerrein aan de Franciscusweg en de Nieuwe Havenweg.
Het grootste kantorenpark van Hilversum is het Mediapark, vanaf 1995 ontstaan uit het Omroepkwartier. Hier bevinden zich de kantoorruimtes, studio’s en aanverwante gebouwen van de omroepen. Op het terrein verschenen moderne, markante gebouwen als Villa VPRO en het hoofdkantoor van de NTR, beide in 1997 gerealiseerd door MVRDV architecten of het gebouw voor het Commissariaat voor de Media (1998-2001) van architect Koen van Velsen. Aan de toegang tot het Mediapark verscheen in 2006 het opvallende gebouw van het Instituut voor Beeld en Geluid van Neutelings Riedijk Architecten.
Sinds de jaren negentig verscheen een aantal beeldbepalende gebouwen die diverse functies huisvesten. Hieronder vallen het kantoorgebouw aan de Bonairelaan van de Amerikaanse architect Richard Meier (1992), het voormalige AKN-gebouw van architect Jan Hoogstad aan de ’s-Gravelandseweg (2000), het Filmtheater Hilversum van MOST+ARC2 aan het Herenplein (2007) of het Poppodium De Vorstin aan de Koninginneweg van De Architecten Cie (2009). Dat er nog veel meer te noemen zijn blijkt uit de nominaties voor de tweejaarlijkse Hilversumse Architectuurprijs, een prijs ingesteld in 2009 met als doel het bevorderen van de kwaliteit van de architectuur, stedenbouw en landschapsinrichting van Hilversum.