Herstellingsoord Heideheuvel
1880 / J. De Groot

Witte Kruislaan 12

Eveneens in 1875 werd de Noord-Hollandse vereniging Het Witte Kruis opgericht door de directeur van NV Herstellingsoord De Trompenberg, drs. J. Penn, en de commissaris daarvan, drs. J.F. van Hengel. De doelstelling van de vereniging was te trachten ook in vredestijd de ellenden des levens te lenigen. Daartoe behoorde de bestrijding van epidemieën en besmettelijke ziekten, alsmede hulpverlening daarbij.

Het Witte Kruis richtte hiervoor het herstellingsoord Heideheuvel voor vrouwen en meisjes op. Het werd in 1880 op flinke afstand van de Trompenberg te midden van akkerland gebouwd. Ontwerper was J. de Groot. Hij maakte een zeldzaam voorbeeld van neogotiek, waarbij invloeden van de Moorse architectuur in de uitwerking van de gevelbeëindiging te zien zijn.

Hoewel het gebouw is gewijzigd bestaat het nog steeds. Het is het enige overgebleven gebouw, dat representatief is voor deze vorm van gezondheidsbevordering in die tijd. Het complex maakt nu deel uit van het Mediapark. De leden van de Vennootschap waren vanaf einde van de jaren ’80 van de 19e eeuw al van plan in de buurt van Heideheuvel een crematorium te bouwen. Het door architect A. Salm ontworpen crematorium is niet gerealiseerd. In de jaren ’20 van de 20ste eeuw werd een forse uitbreiding in baksteen gerealiseerd  naar het ontwerp van C. de Groot. In de tuin stonden allerlei opstallen die belangrijk waren voor het genezingsproces, zoals huisjes en lighallen.

Bron: Annette Koenders, Hilversum. Architectuur en Stedenbouw 1850-1940, Zwolle (2001).

Foto: www.gooienvechthistorisch.nl (SAGV032.7)

Architect

Jan de Groot

Periode

1880

Locatie

Witte Kruislaan 12 (mediapark), Hilversum

Gemeentelijk monument

website: sbddesign.nl