Dudok Architectuur Centrum, Hilversum

Dag van de architectuur 2018 – 1, 2 en 3 juni

Utopia, Utopia, dichterbij dan je denkt

Utopia ver weg? Nee hoor, in het Gooi gingen idealisten al ruim 100 jaar geleden op zoek gaan naar een betere samenleving in het groen. Op 1 juni 2018 verlaten de laatste Utopianen van de realityshow “Utopia” hun onderkomen in Crailo na 1149 uitzendingen van TALPA. En bij Anna’s Hoeve bouwen nuchtere idealisten op dit moment gestaag aan een duurzame woonwijk.

In het eerste weekend van juni vieren we een lange geschiedenis van droom en daad in het Gooi. In lezingen, tijdens wandelingen, en met een tentoonstellingen onderzoeken we hoe Hilversum zich vandaag de dag verhoudt tot ruimtelijke vraagstukken in Hilversum, Nederland en Europa.

Het programma:

 • 1 juni: Radical Ruralities,
  mini-symposium met o.a. Paul Roncken (WUR), Gert-Jan Hox (TALPA) en Maria Boersen (historicus)
  meer informatie
 • 2 en 3 juni: Utopisch wonen, van Walden tot Almansweide,
  wandelingen, lezingen en rondleidingen
  meer informatie
 • 1,2 en 3 juni: Radical Futures – de mens en zijn utopie,
  tentoonstelling
  meer informatie

Met medewerking van: Maria Boersen (historicus), Gert-Jan Hox (TALPA), Paul Roncken (WUR Wageningen, adviseur Ruimtelijke Kwaliteit Provincie Utrecht), Mart-Jan Oosterveld (MOOST), Hans Veldhoen (voorm. Bureau Mien Ruys), Martien van Goor (GGH Architecten), René van Zuuk (Rene van Zuuk Architecten), Imke Ruigrok, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Rik Smits, Stefan Yordanov, en vele anderen.