Foto: www.gooienvechthistorisch.nl (SAGV032.1)
Aan de Meidoornstraat ontwierp gemeentearchitect Dudok een badhuis als toegang tot het 4e gemeentelijke woningcomplex. Van 1921 tot 1975 deed het badhuis dienst als bad- en douchegelegenheid voor de omliggende wijk. Daarna huisvestte het medisch Centrum ‘Het Oude Badhuis’. In 1991 werd het gebouw aangewezen als Rijksmonument. In 2018 is het pand verbouwd tot twee particuliere woningen.
In 1920 vroeg de gemeenteraad aan Dudok om plannen te maken voor de bouw van een ‘volksbadhuis annex schoolbad en een 30tal werkmanswoningen’ op het gemeenteterrein tussen de Hilvertsweg en de Bosdrift. Het terrein was door een bouwverbod vanwege de tegenoverliggende begraafplaats onbebouwd gebleven. Maar volgens Dudok was het door het terugleggen van de rooilijn toch mogelijk daar woningen te bouwen. Dudok ontwierp hier het 4e gemeentelijke woningcomplex en markeerde de toegang tot de wijk met een monumentaal badhuis.
In de tijd waarin douches in arbeiderswoningen nog nauwelijks voorkwamen, waren badhuizen in volkswijken van groot belang. Dudok ontwierp een streng symmetrisch badhuis dat geheel in donkere baksteen werd opgetrokken en werd voorzien van een als schoorsteen dienende toren. Ook de plattegrond was geheel symmetrisch. Het baden was strikt gescheiden, de mannen gingen via de linker ingang naar binnen en de vrouwen door de rechter ingang. De slanke toren vormde een markant oriëntatiepunt in de wijk. Hierover schreef Dudok: “De schoorsteen is, als meest karakteristieke bouwdeel, tusschen de beide ingangen geplaatst, zoodanig, dat hij tevens een sierend bouwdeel is”.
De exploitatie van het badhuis werd uitbesteed aan de Vereniging Volksbaden Hilversum die bij de gemeente op de bouw van het volksbadhuis had aangedrongen. Nadat in 1951 een doucheruimte in sociale woningbouw verplicht was gesteld nam het aantal bezoekers snel af. Ook het aantal woningen met een zit- of ligbad nam toe. In 1975 moest het badhuis daarom zijn deuren sluiten.
Tussen 1975 en begin twintigste eeuw is het voormalige badhuis in de Meidoornstraat gebruikt als medisch centrum onder de naam ‘Het Oude Badhuis’. Daarna stond het enige jaren laag. In het interieur was weinig meer van het oorspronkelijke badhuis terug te vinden. Sinds 2018 is het badhuis in particulier bezit. Met de aanwijzing tot woonbestemming werd een verbouwing tot twee woningen mogelijk. De oorspronkelijke 25 meter lange gang, die toegang verschafte tot de doucheruimtes, werd hersteld en de door Dudok ontworpen kloktegeltjes gerestaureerd. Ook andere delen van het oorspronkelijke Dudokontwerp zijn teruggebracht.
Download hier de architectuurwandeling ‘Bloemenbuurt Hilversum’
Meidoornstraat 2, Hilversum