11/09/23

Ruim 8200 mensen op de been voor Open Monumentendag 2023

De Hilversumse Open Monumentendag kan in één woord omschreven worden als levendig. Het hele weekend bezochten ruim 8200 bezoekers de ruim dertig monumenten, die hun deuren hadden geopend voor het publiek. Zaterdagavond kwamen monumenten met moderne dans, lichtkunst en verhalen tot leven. “We hebben zelden zo’n sfeervol programma kunnen brengen als dit keer. Waarbij kunst, muziek en dans het erfgoed van Hilversum deed sprankelen”, aldus directeur Luuc Jonker van het Dudok Architectuur Centrum.

Bij de vele geopende monumenten werden de bezoekers met open armen verwelkomd. Publiek dat zich door de hitte niet liet weerhouden om in de veelal koele monumentale gebouwen rond te kijken. Hoogtepunten tijdens de 37e editie van de Open Monumentendag waren de muzikale voorstellingen in de Vioolkist van de voormalige AVRO-studio, de Burgerzaal van het Raadhuis en op begraafplaats Zuiderhof. Ook de kunst die her en der tentoon werd gespreid oogstte veel lof. Het meest tot de verbeelding sprekend waren de dansers zaterdagavond op de Noorderbegraafplaats, die gracieus tussen het lichtkunstwerk van Tamar Frank door zwierden. Spannend was het in stadstuin de Hof waar bezoekers koptelefoons kregen en vervolgens werden meegesleept in een spannend verhaal met ijzingwekkende nachtelijke geluiden. De Oude Haven met als achtergronddecor de zout- en zandbunker kwam helemaal tot leven door verhalenverteller Eric Borrias. Ademloos luisterde het publiek naar de legende over de Erfgooiers en de zandgronden waar de Amsterdammers op zaten te azen voor het stutten van de huizen langs de grachtengordel.

Verkoeling in het buitengebied
Vanwege het warme weer zochten veel mensen verkoeling in het buitengebied. Daardoor was er volop belangstelling voor Wolfsdreuvik in het Smithuyserbos. Een kleine toren middenin het bos waar de inmiddels al op leeftijd zijnde kleinkinderen van de eigenaar het familieverhaal en het gebruik van de bijzondere toren vertelden. Daarnaast werden ook landgoed de Zwaluwenberg, wijngaard Land en Boschzigt en landgoed Zonnestraal druk bezocht.

Fietstochten
Ook de verschillende fietstochten, die leidden door mooie stukjes Hilversum waar een bijzonder verhaal achter stak, trokken veel belangstelling. Opvallend was de belangstelling voor de fietstocht over de invloed van Indonesië op de Hilversumse bouwkunst.

Kids special
Dit jaar was er vooral op zondag veel belangstelling van ouders met jonge en al wat oudere kinderen. Er was een online spel voor kinderen, ontwikkeld in samenwerking met Omgevingseducatie. Bij zes verschillende gebouwen konden kinderen punten verdienen door via een app vragen te beantwoorden. Voor iedereen die meedeed was er een beloning in het Dudok Architectuur Centrum.

Live muziek
Het hele weekend was er live muziek van Wonderfeel te horen. In het Raadhuis trad het slagwerktrio Kāna Trio op met een intrigerend percussie samenspel in de Burgerzaal. Het duo van Jazz Deco zorgde voor een vrolijke noot in de Vioolkist met gypsy jazz gespeeld op gitaren met prachtige zang. De jonge cellist Isaac Lottman wist zijn toehoorders in de aula van begraafplaats Zuiderhof te betoveren met zijn opzwepende muziek van Bach. In het gebouw de Vereeniging speelde het Otilka kwartet. Zij brachten een mix van stijlen en moderne muziek.

website: sbddesign.nl