22/06/23

Tentoonstelling Mark van Praagh ‘Dynamisch Impressionisme in olieverf’ in het Raadhuis

Tot en met 20 augustus is de tentoonstelling ‘Dynamisch Impressionisme in olieverf’ van Mark van Praagh in het Raadhuis te bezoeken. Landschappen in olieverf: grassen en bladeren, bloemen en velden, ruimte, ritme, beweging, abstract texturen, licht en schaduw

Mark van Praagh is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam als schilder en graficus. Hij is veelzijdig en beheerst veel technieken: olieverf, aquarel, grafische technieken en werkt ook ruimtelijk met strand- en drijfhout. Mark exposeert regelmatig in binnen en buitenland. Naast zijn vrije werk maakt hij portretten in opdracht. Mark woonde lange tijd in Hilversum en verzorgt hier nog steeds teken- en schilder cursussen bij Globe.

Hier exposeert Mark van Praagh een serie landschappen die “en plein air”- buiten in het veld – geschilderd zijn, vooral in Bourgondië en het Gooi. Het zijn impressies in een vlotte schilderstijl van vlekjes in duizenden kleurschakeringen.

Mark wil het landschap in het moment zelf tijdens het schilderen beleven en verbeelden en werkt daarom dus altijd buiten in de natuur. Hij brengt je als toeschouwer via zijn schilderijen ook midden in het landschap, als of je er zelf bij bent.

Zijn werk gaat over de schoonheid van de natuur, over licht en donker, ritme en beweging in grassen, bladeren en luchtige veldbloemen. Bomen werpen diepe schaduwen over een zonnig pad. Grassen wuiven in de wind, tintelende kleuren dwarrelen in duizenden vlekjes over het doek. Het zijn contrastrijke, intense kleuren waarin de richting van de losse penseelstreken spannend en dynamisch mee bewegen in het landschap.

Door de levendige textuur van al die penseelstreken en de samengestelde patronen met dynamische richtingen zijn het niet alleen prachtige landschappen maar eigenlijk ook interessante abstracte schilderijen.

Mark: “Als ik geconcentreerd in het veld schilder, werkt alles mee: geluiden van vogels, de wind, de geur, de stilte, het licht, de beweging, de ruimte. Dan ervaar je dat de schepping, de natuur, eigenlijk één groot geheel is. Een intense ervaring om geconcentreerd uren aaneen buiten te werken”.

Gestileerde Bomen in grafiek Bomen, geabstraheerd vormenspel

In de serie ‘bomen’ zijn de vormen vaak gestileerd of geabstraheerd: vereenvoudigde, krachtige, maar ook sierlijke vormen karakteriseren oude bomen. Het kleurpalet is minder realistisch dan bij zijn landschappen, door Mark worden eigen kleurstellingen gekozen die de bomen een geheel eigen karakter geven. Hij is geboeid door het vorm- en lijnenspel van stam en takken.

Mark: “Ik hou van oude bomen: sterk geworteld in de grond en tegelijk reikend naar de hemel, verbindingen tussen hemel en aarde”.

Meer weten over Mark van Praagh, kijk hier

website: sbddesign.nl